hond wassen

Hoe moet je een hond wassen en hoe vaak?

Heb je een hond? Dan weet je waarschijnlijk dat deze trouwe viervoeter snel kan gaan stinken. Je wilt natuurlijk dat je hond lekker fris ruikt. Een belangrijk onderdeel van het verzorgen van je hond is het regelmatig wassen van de vacht. Maar hoe vaak moet je je hond wassen? En welke shampoo is het beste voor zijn vacht? In deze blog lees je alle informatie!

Hoe vaak mag je een hond wassen?

Overmatig wassen van je hond is af te raden, aangezien het de belangrijke beschermlaag op zijn huid kan aantasten. Over het algemeen wordt aanbevolen om de vacht van je hond 2 tot 4 keer per jaar te wassen voor een goede verzorging. Bij bijvoorbeeld extreme vuilheid, een sterke geur of allergieklachten kan het verstandig zijn om een extra wasbeurt te geven.

hoe vaak hond wassen

Mag je een puppy wassen?

Wanneer je een puppy wil wassen, is het belangrijk om dit op een rustige manier te doen. Het is namelijk een nieuwe ervaring voor je puppy en hij moet dit nog leren. Begin bijvoorbeeld met het wassen van alleen de pootjes en houd de wasbeurt kort. Beloon je puppy met veel snoepjes en blijf hem met je stem positief stimuleren. Forceer niets wat je puppy niet wil. Als het niet lukt, wacht dan nog even en probeer het later opnieuw. Gebruik altijd een speciale hondenshampoo voor puppy’s tijdens het wassen.

Wat heb ik nodig?

Tijdens het wassen van je hond is er meestal weinig tijd om alle spullen bij elkaar te zoeken. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle benodigde producten en gereedschappen voor de wasbeurt al van tevoren klaar hebt liggen. Wat heb je allemaal nodig?

  • Een bad of een buitenplaats
  • Een douchekop of een tuinslang
  • Een antislipmat
  • Speciale hondenshampoo
  • Een hondenborstel
  • Een handdoek
  • Een badborstel (optioneel)
  • Een föhn met koude lucht (optioneel)

Stappenplan hond wassen

Hieronder vind je een uitgebreid stappenplan, zodat jij je hond goed kunt wassen:

1. Gebruik de juiste shampoo

Moet je speciale hondenshampoo gebruiken of is gewone shampoo ook goed genoeg? Het antwoord is dat het echt nodig is om een goede hondenshampoo te gebruiken. Gewone shampoo voor mensen heeft namelijk een andere zuurgraad dan de huid van een hond en kan de huid van de hond sneller beschadigen en allergische reacties veroorzaken. Het is dus belangrijk om je hond nooit te wassen met gewone shampoo. De geurstoffen in gewone shampoo kunnen schadelijk zijn voor de hondenvacht en leiden tot huidirritatie. Er zijn verschillende soorten hondenshampoos verkrijgbaar, net zoals bij borstels ieder type hondenvacht een andere shampoo vereist. Kortharige honden hebben over het algemeen minder vachtverzorging nodig dan langharige honden. Een simpele shampoo die vuil snel verwijdert is voldoende voor kortharige honden, terwijl langharige rassen een grondigere reiniging nodig hebben.

2. Borstel je hond

Voordat je je hond gaat wassen, is het aan te raden om hem eerst te borstelen. Hiermee voorkom je klitten in de vacht en zorg je ervoor dat er geen vuil achterblijft. Borstel de vacht zachtjes en zorgvuldig om eventuele klitten eruit te halen. Voor hardnekkige klitten kun je deze voorzichtig wegknippen.

3. Je hond laten wennen aan het water

Sommige honden zijn van nature dol op water, zoals golden retrievers of Spaanse waterhonden, maar niet alle honden zijn hiermee vertrouwd. Dus, als je hond geen ervaring heeft met het nemen van een bad, gooi hem dan niet zomaar in het diepe. Begin met een bodempje water en beloon je hond wanneer hij rustig blijft. Zet de sproeier kort aan en uit en beloon je hond als hij niet schrikt. Probeer je hond te laten wennen aan het gevoel van bewegend water. Als je denkt dat je hond er klaar voor is, vul het bad dan steeds een beetje meer en herhaal het bovenstaande proces.

hondwassen

4. Maak de vacht nat

Plaats nu je hond in de badkuip of douchebak en bevochtig de vacht met de douchekop, werkend van achter naar voren. Houd de douchekop op ongeveer 1 centimeter afstand van de vacht om beter te kunnen reinigen en om stress te verminderen. Zorg ervoor dat je de kop van je hond met een zachte stroom natmaakt, en houd zijn kop iets omhoog, zodat het water via de achterkant wegloopt. Let op dat er geen water in de ogen, oren of neus van je hond komt.

5. Breng de hondenshampoo aan

Probeer zo gestructureerd mogelijk te werk te gaan om niets te vergeten. Begin van achteren en werk naar voren terwijl je de shampoo zachtjes inmasseert. Zorg ervoor dat je niet alleen de bovenste laag van de vacht reinigt, maar ook de onderste. Masseer de shampoo in de richting van de haargroei. Het tegen de haargroei in masseren kan leiden tot klitten in het haar. Als je hond een korte vacht heeft, kun je een rubberen borstel gebruiken om de shampoo gelijkmatig aan te brengen. Een speciale badborstel is hier perfect voor. Laat de shampoo vervolgens ongeveer 10 minuten inwerken, zodat het zijn werk goed kan doen.

hond afdrogen

6. Afdrogen

Begin met het kneden van het overtollige water uit de vacht van je hond en droog hem vervolgens af met een handdoek. Voor langharige honden kun je overwegen om een waterblazer te gebruiken terwijl je de vacht borstelt om het droogproces te versnellen.