Waarschijnlijk herken je het wel, je hond ligt lekker te relaxen op de bank en begint opeens uitgebreid te gapen. Het lijkt misschien alsof je hond moe is, maar is dat wel echt zo? In deze blog gaan we dieper in op de redenen waarom honden gapen en de oorzaken hiervan.
Wat is gapen?
Hoewel gapen voor zowel mensen als honden een alledaagse handeling is, blijft de exacte reden waarom we gapen en waarom het zo aanstekelijk is nog steeds onduidelijk. Er zijn verschillende theorieën over dit fenomeen, van het verbeteren van de zuurstofopname tot het reguleren van de temperatuur van onze hersenen. Hoe dan ook, we weten wel dat gapen heel aanstekelijk is.
Waarom gaapt mijn hond zoveel?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je hond gaapt, dit zijn de 4 meest voorkomende redenen:
1. Angst
Als je hond angstig is, kan hij als gevolg hiervan overmatig gapen. Dit kan voorkomen in situaties waarin hij zich onprettig voelt, zoals bij een bezoek aan de dierenarts. Het gapen dient dan als een copingmechanisme en is niet te wijten aan vermoeidheid, maar eerder aan gevoelens van ongemak en angst. Het is vergelijkbaar met nagelbijten.
2. Spiegelen
Net zoals bij mensen, is het ook bij honden waarschijnlijk dat ze gaan gapen wanneer ze iemand anders in dezelfde ruimte zien gapen. Dit gedrag wordt gespiegeld en honden kunnen dan ook gaan gapen als ze jou zien gapen.
3. Ontspanning
Net zoals bij mensen, kan ook een hond gaan gapen wanneer hij zich ontspannen voelt. Bijvoorbeeld wanneer hij naast jou op de bank zit na een lange dag en zich op zijn gemak voelt. Gapen kan dan een teken zijn van zijn vermoeidheid en ontspanning.
4. Onzekerheid
Als je hond zich onzeker voelt over iets, kan hij dit uiten door te gapen. Dit gapen kan een teken zijn van zijn ongemakkelijkheid. Stel dat je je hond roept om naar je toe te komen, maar eigenlijk wil hij nog wat langer blijven snuffelen. Hij weet dat hij naar je toe moet komen, maar twijfelt. In deze situatie kan je hond gaan gapen als een vorm van ‘overspronggedrag’.